[...] działania ukierunkować na wsparcie organizmu podczas wysiłku, tak aby przeprowadzić efektywny i ciężki trening. Powinien także stanowić wsparcie odżywczo-regeneracyjne, które pozwoli na szybszą kompensację powysiłkową, tak aby postawić organizm w stan gotowości na kolejną sesję treningową. W artykule umieściłem tzw. rdzeń suplementacji, [...]
[...] aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów we krwi. Badani spożywali 370 ml mleka lub ser Cheddar, które dostarczały tyle samo białka w porcji. Wyniki - wpływ na organizm mleko potężnie zwiększyło stężenie insuliny, a ser nie miał takiego wpływu mleko doprowadziło do [...]
[...] że zastosujemy jajka kurze, skoro cechuje je powolne uwalnianie aminokwasów, za to rozciągnięte na wiele godzin? Ten sam problem dotyczy wołowiny i innych rodzajów mięsa, które muszą najpierw przejść skomplikowane przemiany w układzie pokarmowym. Z tego względu białka serwatkowe (odżywki białkowe) mają przewagę nad klasyczną żywnością. [...]
[...] że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Prawdopodobnie witamina D indukuje rozmaite związki należące do peptydów antydrobnoustrojowych (PAD), które nazywane są także naturalnymi antybiotykami. Czy witamina D ma wpływ na przebieg choroby? Naukowcy chcieli odpowiedzieć na pytanie, czy witamina D może mieć wpływ na [...]
[...] odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. Czym jest witamina K i gdzie występuje? Witamina K jest [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
[...] posiłek. Wady spożywania kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
[...] treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce Wydawać by się mogło, że skoro kalorie i wartości odżywcze [...]
Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]
[...] różnych opcji możemy znaleźć tą, która wydaje się być najbardziej efektywna i która to najbardziej pobudzi nasze mięśnie do wzrostu. Niżej zaprezentuję listę 5 ćwiczeń, które pozwolą na skuteczniejsze przetrenowanie barków, brzucha i nóg. Jak możemy ulepszyć ćwiczenie? https://www.youtube.com/watch?v=422AXA0dugU Wykorzystanie zmiany chwytu [...]
[...] grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które powinny być obecne w diecie starszych osób to jajka, ryby i mięso drobiowe, a także rośliny strączkowe i nabiał, oraz pyszne odżywki białkowe. Dobrym pomysłem jest [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
Winstrol (stanozolol) jest jednym z najpopularniejszych sterydów anaboliczno-androgennych (SAA) na rynku, szczególnie często jest nadużywany w strongman, trójboju siłowym, przez sprinterów i zawodników sportów walki. Ceną są silne skutki uboczne, jest to jeden z najbardziej toksycznych dla lipidogramu preparatów, negatywnie wpływa na ciśnienie [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Istnieje ogólne przeświadczenie, że przerwa od treningu siłowego, dłuższa niż 3-4 dni, zaczyna dawać negatywne następstwa w postaci spadków siły i masy mięśniowej. Czy strach jest uzasadniony? Czy słusznie kulturyści boją się robić dłuższe przerwy? Naukowcy sportowi z Baylor University postanowili zająć się zagadnieniem, a swoje wnioski opisali w [...]
[...] sportowcy płacą wysoką cenę za nadużywanie wspomnianego narzędzia. U większości biegaczy długodystansowych daje się zauważyć wyniszczenie mięśni, występują przeciążenia, które mają wpływ na staw skokowy, kolanowy, biodrowy, funkcjonowanie układu ruchu. Doraźnie i krótkoterminowo bieganie długodystansowe powoduje liczne, niekorzystne zmiany w [...]
[...] odpowiedniej ilości białka to produkt Vegan Pea Protein jest dla Ciebie. Jest to odżywka białkowa oparta na roślinnych składnikach. Co więcej, jest to super opcja dla osób, które nie przepadają za białkiem sojowym, lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Głównym składnikiem jest tutaj białko grochu, a poza nim znajdziemy także białko z ryżu, [...]